Digilääkäripalvelu - ehkä paras "keksintö" ikinä!

13.09.2022

Digilääkäri tuo todellakin lääkärin luoksesi ja mahdollistaa lääkäriasioinnin vaivattomasti. Tarvii todeta, että lapsiperheille aivan oivallinen palvelu, kun ei tarvitse enää joka tilanteessa lähteä raahaamaan sairasta lasta vastaanotolle. Mistään suoranaisesta keksinnöstähän tässä ei ole kyse, palveluhan on sangen yksinkertainen, jonka vaan nykyteknologia upeasti mahdollistaa. Tähän "keksintöön" ja sen laaja-alaiseen hyödyntämiseen kuitenkin näköjään vaadittiin eräs maailmanlaajuinen pandemia, joten jotain hyötyä siis siitäkin voisi todeta. 

Meillä maksetaan lasten vakuutuksista, joskus vahingossa katsoin vuodessa kaikkien meidän vakuutusmaksujen loppusumman ja voin kertoa että toista kertaa en sitä samaa virhettä tule tekemään. Kolme lasta, iso omakotitalo, auto ja mitä näitä nyt on. MUTTA! Kyllä me maksetaan ihan kiltisti vaan siitä kaikesta turvasta mitä ne meille tarjoaa. Se on oikeesti iso juttu ainakin mulle, että voi viedä  lapsen koska tahansa lääkäriin ja ihan vaan vaikka varmuuden vuoksi käydä tarkistamassa ne korvat. Nyt kun korona on taas helpottanut, niin hienosti on myös aikoja täällä "tuppukylässäkin" tarjolla. Mulla ei ole kunnallisesta puolesta kokemusta juuri yhtään lasten kanssa, joten siihen en tässä tekstissä ota kantaa toimiiko hyvin, huonosti vai hyvin huonosti. Mutta toki mielelläni kuulisin teidän lukijoiden kommentteja tästäkin puolesta!

Itse kun tässä on oppinut hoitamaan etänä jos jonkinlaisia juttuja niin olen kyllä oppinut hyödyntämään tätäkin palvelua. Ja voin kertoa, että on ollut pelastus monessakin tilanteessa. Okei, korvatulehdukseen ei saada edelleenkään vastausta mutta aika moni muu juttu selviää tätä kautta. Lisäksi myös rahapussi tai sitten vakuutusyhtiö kiittää, koska digilääkärin taksa on aika paljon edullisempi verrattuna livenä käynteihin. Tästä muuten tulikin mieleen, että kovat on hintaerot eri lääkärikeskuksilla digipalveluihin liittyen, joten näitäkin kannattaa vähän silmäillä, ellei vaan haluu maksaa. Itse aloin käyttään näitä palveluita heti alusta alkaen, kun niitä oli saatavilla. Alussa monesti palvelu vähän kangerteli ja lääkärit eivät aina tuntuneet tietävän mitä voivat ja saavat tehdä tai määrätä etänä. Toki uusi juttu tämä oli heillekin. Nyt kun treeniä on takana, niin jos multa kysytään, niin palvelut toimii loistavasti, lääkärin saat kiinni vuorokauden ajasta riippumatta ja usein myös tarvitsemasi lääkkeet on parin viestin takana. Me ollaan aikalailla pärjätty chatilla mutta kerran ollaan hyödynnetty myös videoyhteydellä toimivaa etävastaanottoa, kun esikoisen nilkka muljahti. Siinä hän seisoi tuolilla ruudun edessä ja lääkäri tutkaili turvotusta ja pyysi tekemään erilaisia liikkeitä. Tyttö näytti tarkan kohdan mihin sattuu ja lääkäri teki diagnoosinsa, joka myös piti kutinsa ja samalla saatiin varmistus myös siitä, ettei tarvitse turhaan lähteä kuviin. 


Tässä vielä tuorein kokemus ja tapahtumaketju, jonka tahdon kanssanne jakaa:

Päiväkodissa riehuu parhaillaan toki montakin tautia, joista tällä kertaa silmätulehdus pahimpana. Meidän lapset ovat olleet, niin kuin syksyllä nyt aina ovat, räkäisiä jo tovin aikaa enemmän tai vähemmän. Nyt viime viikolla kuopukseen nousi kuume ja silmät vähän vuosivat. Tilanteen kun tiesin, avasin chatin lääkärille, laitoin kuvan silmistä ja kerroin tilanteen. Sain lääkkeet. Samassa chatissa kysyin myös epätoivoisesti lääkkeitä keskimmäisellemme, jolla ei siinä kohtaa vielä ollut mitään oireita. Mutta kun hän on lähdössä huomenna isovanhempiensa kanssa lappiin viikoksi ilman meitä, intin lääkärille. Lääkäri kertoi, ettei voi ymmärrettävästi toisen lapsen tiedoissa avatulla keskustelulla kirjoittaa reseptiä toiselle lapselle eikä varsinkaan ihan vaan varmuuden vuoksi. Ymmärsin toki tämän ja lopetin inttämisen. No sitä vanhemmuuden supertaitoa eli luovuutta tarvittiin jälleen. Mietin hetken miten toimitaan, jos keskimmäinen tulee kipeäksi reissussa. Annoin kuopuksen silmätippapipettejä sen verran mukaan, että pääsisivät niillä tarvittaessa alkuun. No ei mennyt kauaa, kun sain tiedon, että keskimmäiselläkin silmät punotti ja rähmi. Ohjeistin heti aloittamaan tipat ja laitoin digilääkärille viestiä, tällä kertaa tämän "oikean" lapsen tiedoista. Kerroin tilanteen, lapsi isovanhempiensa kanssa reissussa ja niin edelleen. Kerroin myös ennen kuin lääkäri ehti kuvaa silmistä pyytää, että isovanhempien kuvaustaidot vähän kyseenalaiset ja pyysin häntä uskomaan minua tämän kertomuksen sekä jo aiemman lapsen infektion perusteella. Tsadaa, ei mennyt kauaa kun sain reseptit ja kiittelin kyllä lääkäriä niin vuolaasti kun vaan sillä hetkellä osasin. Mä tykkään puhua asioista asioiden oikeilla nimillä ja inhoan ajan käyttämistä kaikkeen liirumlaarumiin. Propsit siis lääkärille etenkin siitä ettei kysellyt turhia vaan kun oli saanut tarvitsemansa tiedot niin toimi ja määräsi lääkkeet ja tähän kaikkeen tuhlautui kallisarvoista aikaani ehkä noin. 8 minuutin verran. Kiitos sille kuuluisalle äidinvaistolle, kelakortin olin sujauttanut likan matkalaukkuun mukaan ja myös selvittänyt etukäteen että a) apteekki tosissaan Sallasta löytyy ja b) että se on ihan vielä aukikin. Tämäkään kun ei enää nykypäivänä ole itsestäänselvyys, että joka paikasta apteekki löytyy ja vielä ihan oikeilla aukioloajoilla. Eli siis loppuhyvin kaikkihyvin ja nyt toivotaan että lääkkeet alkaisi mahdollisimman nopeasti vaikuttamaan ja tyttö saisi nauttia täysin rinnoin ensimmäisestä pidemmästä reissustaan ilman muuta perhettä. 

Ikävähän on mulla muuten ihan järkyttävä, ihan olin unohtanut, mitä se on. Mutta tekee hyvää meille kaikille yritän koko ajan ajatella. Meillä kun kuopus ja keskimmäinen eivät ole ikinä olleet erossa meistä vanhemmista yhtä yötä pidempään. Lisäksi he ovat olleet aina olleet kuin liimatut toisiinsa ja ensimmäistä kertaa erossa yön yli toisistaan. Tässä varmaan kaikki muut lukuunottamatta sitä reissussa olevaa lasketaan päiviä, kun taas päästään halaamaan toisiamme. Kohta otetaan sovittu videopuhelu koko perheen kesken, joten nyt tarviikin lopetella ❤️. 


-Hyvinvoiva RuuhkaMutsi-