Kesälomakuukauteni!

18.07.2022

Näpyttelin eilen muutaman a-nelosen Keskisessä Suomessa Kivijärvellä mökin terassilla. Ja arvatkaapa, yön aikana oli wordin käyttöoikeus päättynyt ja tiedosto pyyhkiytynyt näin pois. Ei siinä, pieni ketutus, aika monta kirosanaa ja nyt sitten näpyttelen tarinaa uudelleen tällä kertaa kotimatkaa tehdessäni. Onneks kuski on hemmetin hyvä ja meno suht vakaata ;)

Tosiaan kuukausi sitten harmittelinkin sitä, kuinka hankalaa tällä hetkellä on keksiä järkihintaista kesälomapuuhaa 5 -henkiselle perheelle. Silloin kun meitä oli vielä 3, oltiin joka ikinen loma jossain ulkomailla.  Mun on aina ollut vähän vaikea olla paikallaan ja lojua vaan himassa mutta nyt sitäkin taitoa on ollut pakko opetella. Onnekseni olen aika luova ja toki osaan keksiä tekemistä kotiympyröissäkin mutta silti löydän itseni usein harmittelemasta sitä himassa kökkimistä kun lomalla olisi mahdollisuus tehdä kaikkea muutakin kivaa ilman että 8 tunnin työpäivä ja lasten harrastukset määrää aikataulua. Tällä kesälomalla kotipäiviä tuli varmaan enemmän kuin koskaan aiemmin mutta toki nyt kun katson taaksepäin, niin kyllähän mulla myös paljon erinäköistä puuhaa ja menoja tällä kesälomalla riitti. Oli vierumäkeä, festareita, festareita, yllätyssynttäreitä, linnanmäkeä ja saatiin me tehtyä sitten se pieni kesälomareissukin yhdessä perheen kanssa perinteisissä ja tutuissa maisemissa. Ja mikä parasta, säät kyllä suosi! 

Mä lomailin päivää vaille 4 viikkoa ja olenkin onnellinen että tämä itselleni on monena vuotena mahdollistettu, valitettavan useassa työpaikassa kun tämä ei aina ole mahdollista. Itse kuitenkin koen, että tarvitsen pidemmän pätkän nollaamiseen ja etenkin palautumiseen. Palasin tammikuussa töihin vuoden kotonaolon ja opiskelun jälkeen ja pakko myöntää, että olihan se jonkinasteinen shokki hypätä jälleen siihen kuuluisaan oravanpyörään, joka tuntuu vuosi vuodelta pyörivän aina vaan nopeammin. Olin kuitenkin innoissani uusista haasteista ja toki myös voimavaroja oli kertynyt erittäin hyvin varastoon. No tämä puolivuotta on ollut kovaa menoa ja pyöritystä moneen eri suuntaan, on ollut tosi paljon uutta opeteltavaa ja haasteita, toki näitä olen jo pitkään toivonutkin. Töitä on tehty tosi intensiivisesti ja arjen ja perheen tasapainoa harjoiteltu sekä luotu jälleen kerran niitä uusia kuuluisia pelisääntöjä, jotta pakka pysyy edes jollain tasolla kasassa.

Loma meni ihan liian nopeasti, niin kun se menee aina. Vähän harmittaa se, että jäi näkemättä monta hyvää ystävää, kun aikataulut ei nyt tällä kertaa osuneet oikein kohdilleen. Mutta mikä hienointa, onpahan syksyksi jälleen jotain puuhaa, kun järkätään niitä tekemättömiä treffejä sitten sinne ajankohtaan. Käy mulle :)

Aloitin lomani juhannusviikolla ja vietettiin siinä heti pari yötä vierumäellä työnantajani huvilassa. Olen ollut aikaisemminkin vierulla mutta päässyt hyvin vähän tutustumaan paikan tarjontaan. Nytkin toki aika oli suhteellisen lyhyt ja mm. rannat jäi näkemättä kokonaan. J kävi lasten kanssa pulikoimassa, minä lenkkeilin ja muu mukanamme ollut "nuoriso" kävi vaeltamassa. Käytiin myös kiipeilemässä sekä lähtöpäivän aamuna volttiareenalla ohjatulla perhevuorolla. Se oli muuten tosi kiva ja hintalaatu -suhde oli mielestäni oikein kohdillaan. Ohjaaja kertoi ensin säännöt, sen jälkeen lämmiteltiin ja sitten perhekunnittain kierreltiin eri pisteitä. Varsinkin cheeriä harrastava esikoinen oli mielissään tästä kaikesta ja tuli sitä itsekin kokeiltua kaikkea enemmän ja vähemmän uhkarohkeeta ;) Se mitä näin kolmen lapsen äitinä vierulle toivoisin niin leikkipaikkoja/-puistoja lisää, muutenhan paikka sopii erinomaisesti meidän aktiiviselle ja liikkuvalle perheelle.

Juhannuksen jälkeen muutama seesteinen kotipäivä ja päiväreissuja uimarannalle jne lasten kanssa ja sitten suunnattiin likkojen kanssa nokka kohti Himosta ja Iskelmäfestivaaleja. Tämä reissuhan järkättiin parissa päivässä vain reilu kuukausi ennen tapahtuman alkua. Mun piti olla ystäväni kanssa samaisena viikonloppuna menossa Helsinkiin mutta sitten kuulin töissä iskelmäfestareiden mainoksen radiosta ja mietin että no hitto miks ei. Tiesin, että mökit varataan täyteen seuraavalle vuodelle heti edellisten festareiden päätyttyä mutta ajattelin silti kokeilla kepillä jäätä. Laitoin sähköpostia himoslomille ja sainkin sieltä sitten aivan älyttömän diilin. Välillä voi käydä näinkin :). No mulla oli sitten yhtäkkiä tavallaan se mökki varattuna mutta ei itseni lisäksi muita lähtijöitä... saatika maksajia :D. Muutama viestirinki pystyyn ja aika nopsaan saatiin tosi hyvä porukka kasaan. "Ei päätöksellä silleen kiire ole, kuhan huomiseen mennessä ilmoittaisit pääsetkö vai et" Noihin sanoihin mun viestit aika monelle loppui :D Festarit oli just niin siistit kuin osasin olettaakin. Kyllä ne tuolla kunnon festareita osaa todella järjestää ja kokemus näkyy kyllä jokaisella osa-alueella. Lisäksi kun taas otetaan huomioon festareiden ikäjakauma, niin aika rauhallista siellä oli eikä tarvinut joka kulmassa todistaa erinäisiä rähinöitä. Reissu oli luvalla sanoen myös fyysisesti suhteellisen rankka. Torstaista sunnuntaihin painettiin meneen pappageelin ja mineraalivesien voimalla 25 000 askeleen päivävauhtia. Itse yritin repiä reissusta irti kaiken mahdollisen ja juoksin pää- ja sivulavan väliä kun hullu, jotta ehtisin nähdä mahdollisimman monta artistia. Meitä todella suosi säät, sillä koko viikonloppu oli päällä melkoiset helteet. Toki tämä tuotti myös päänvaivaa kun mökissä jaettiin nukkumapaikkoja tai kaupassa mietittiin tarvittavan mineraaliveden määrää. Mutta en valita, sillä seuraavana viikonloppuna paikallisilla perinteisillä Wanajoilla sitten puolestaan sää näytti huonon puolensa. 5 päivää oli siis aikaa toipua, kunnes seuraavat festarit koittivat. Olin järkännyt pienimuotoiset yllätyssynttärit pyöreitä täyttävälle J:lle ja niitä juhlittiin ensin meillä kotona ja illan pimetessä sitten Wanajilla. Nuo Wanajafestarit ovat vähän sellainen must ollut jo monta vuotta vaikka on niitä väliinkin jäänyt. Tänä vuonna esiintyjäkaarti ei mitenkään säväyttänyt mutta tunnelma oli entisensä ja mikä parasta noissa festeissä, niin siellä törmää aina tosi moniin tuttuihin ja pääsee vaihtamaan kuulumisia :).

Loppulomasta tehtiin sitten se koko perheen kesälomareissu, joka tällä kertaa oli 4 yön pituinen ja suuntautui hyvin tuttuihin paikkoihin. Tuurissa yksi yö ja Kivijärvellä 3 lisää. Osuipa tähän kohtaan sopivasti myös meidän hääpäivämmekin, kuka niitä enää laskee mutta 16 vuotta naimisissa tuli täyteen heinäkuun viidestoista päivä ❤️. Tuurista on tullut meille vähän sellainen kerta vuoteen must - kohde. Ystäväni kysyi, että mikä ihme siitä tekee must -kohteen, enkä oikein edes osannut hänelle vastata. Ehkä me tykätään tietyllä lailla siitä helppoudesta, kun siinä on paljon tekemistä lyhyillä välimatkoilla lapsille ja moni huvi on ihan ilmaista. On miljoonativolia, lapsille leikkipaikkaa jos jonkinnäköistä, eläinpuistoa, johon vesku tarjoili tällä kertaa lapset ilmaiseksi sekä edullinen kylpyläkin löytyy. Vesa on jotenkin kässännyt sen homman ytimen. Tarjoaa aika paljon kaikkea ilmaista ja edullista huvia ja varmistaa tällä tavoin, että jengi keskittää sitten kaikki hankintansa hänen puoteihinsa. Mehän ei mitään superhyviä asiakkaita olla, kun enemmän ehkä vaan kierrellään ja kaarrellaan ja harvemmin enää ostetaan sellaista mitä ei oikeesti tarvita. Mutta kyllähän mä esimerkiksi sitten ruokaostokset mökille tein tietenkin Tuurissa, eli keskitin sinne kaikki ostokset, jotka olisin ostanut joka tapauksessa jostain muualta. Majoituttiin toista kertaa Onnentähdessä, joka siis on se iso "linna", kuten lapset meillä sitä kuvailee. 180 ekee 5 henkee yö, joo aika paljon tuokin kustantaa mutta ihan linjassa muiden kanssa ja ton hotellin osalta pitää ottaa huomioon se, että huoneet on oikeesti tosi ensiluokkaisia ja lisäksi ne on niin valtavia että meidänkin perhe mahtuu heittämällä 4 hengen huoneeseen.

Yhden yön Tuurissa oleskelun jälkeen matka jatkui Kivijärvelle, n. 1100 vakituisen asukkaan pieneen kuntaan Keski-Suomessa. Isälläni on ollut jo pitkään lomaosake Hannunkiven mökkikylässä ja paikka on tullut tutuksi myös omalle perheelleni jo monen monta vuotta. Tästä on tullut yksi etenkin lasten suosikki, joka kuuluu kiinteästi meidän joka kesän ohjelmaan. Paikka on jotenkin tosi hämmentävä, hyvin hyvin pieni rajoitetuin palveluin keskellä ei mitään mutta silti sieltä löytyy kaikennäköistä aktiviteettia, varsinkin meidän liikkuvalle perheelle. On upeat kalastusmahdollisuudet, lapsille kivoja leikkipuistoja, kylällä joka kesä lisäntyviä puuveistospatsaita ihmeteltävänä, pyöräilyrataa sekä kiva urheilukenttä, jossa ollaan omalla porukalla parina kesänä järjestetty lapsille ja lapsenmielisille olympialaiset. Aktiiviseen liikkumiseen löytyy aivan upea pururata, joka menee heittämällä mun lenkkipolkujen top kolmoseen. Pururadan ympäristö mahdollistaa myös oikein hyvän vähän rankemmankin treenin traktorinrenkaineen, leuanvetotankoineen sekä tukkipainoineen. Löytyy sieltä myös ampumarata!! Tästä samaisesta ympäristöstä löytyy myös vimpan päälle tenniskentät ja fribaradat. Mökin ympäristö on täynnä mustikkaa, joten joka aamu ensimmäiset aktiviteetit alkoikin niiden keräämisellä aamupuuroihin ja mustikkapiirakkaan. Juttelin yksi päivä kylillä yhden paikallisen kanssa ja kävi ilmi, että hän on muuttanut 10 vuotta sitten paikkakunnalle Hyvinkäältä pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan puolisonsa kanssa. Kysyin häneltä, että mistä tällainen päätös. No sitten selvisi, että hän itse on kotoisin kivijärveltä ja puoliso puolestaan oli halunnut muuttaa maalle, no sinne hän todentotta nyt pääsi. Vastasin rehellisesti, että en ole ihan varma kuinka itse pystyisin täällä asumaan kun on niin tottunut siihen että kaikki mahdolliset palvelut löytyy tyyliin nurkan takaa. Nainen vastasi, että samanlaista elämistä se on täälläkin, käydään töissä, kaupassa tehdään ruokaa ja kuskataan lapsia harrastuksiin. Niin totta toisaalta sekin, ei hän tosin silti ihan vielä vakuuttanut mua muutosta maalle, tai ainakaan ihan noin maalle ;).


Kotimatka on meni muuten kivasti tätä kirjoittaessa. Sitten olikin vuorossa armoton pyykinpesu ja toki se raskain osuus, eli lattiasta kattoon täynnä olevan auton purku. Suksiboksihan kuuluu meillä jo ihan vakiovarusteisiin ja tällä kertaa myös lasten pyörät matkusti auton perässä. Huomenna aamulla sitten takaisin sorvin ääreen, niinkuin sanotaan. Teen esimieheni kanssa läpsystä vaihdon ja tuurailen häntä seuraavat 4 viikkoa. Nyt pitäisi vielä alkaa etsimään läppäriä, jonka lomani alussa piiloitin pukeutumishuoneeseeni, ettei se vahingossakaan muistuta niistä kymmenistä keskeneräisistä hommista, jotka työpöydälleni ennen lomaani jätin. Salasananihan unohdin jo ensimmäisen lomaviikon jälkeen, voiko siis tällöin todeta loman tehneen tehtävänsä ;). Kyllä mä olisin pidempäänkin voinut lomailla, mutta koen myös että onnistuin akkujen lataamisessa ja palautumisessa. Osasin muuten kohtalaisen hyvin relata treenaamisen suhteen, joka oli myös yksi tavoitteeni.

Tämä kesä on sikäli erityislaatuinen, että meillä on paljon ihania juhlia. Normaalistikin meillä osuu heinäkuulle aina esikoisen sekä J:n synttärit ja lisäksi vielä hääpäivä, jota tosin ei olla erityisesti juhlittu viime vuosina, varsinkaan kahdestaan. Tälle kesälle osuu näiden lisäksi vielä monia muitakin juhlia, on nelikymppisiä ja kahdet todella rakkaiden ihmisten häät. Eli paljon on vielä tulossa ihania juttuja, vaikka lomat onkin nyt takanapäin. Toivottavasti myös kesä vielä jatkuu mahdollisimman pitkään ja voimme nauttia tästä lämmöstä ja auringosta ❤️.


Osalla lomat on ohi, osa lomailee vielä parhaillaan ja osalla ne on vasta edessä. Oikein hyvää lomaa siis kaikille tasapuolisesti ja lomalta palaileville tsempit jälleen arjen pyöritykseen :)

-Hyvinvoiva RuuhkaMutsi-