Kork... Eiku... Villasukat jalkaan ja punaa huuliin.

19.11.2021

Viimeisten vuosien aikana (olen jo seonnut laskuissa, kuinka kauan tätä on kestänyt) osalla työntekijöistä moni aamurutiini on väistynyt ja kuinka ketterästi sitä onkaan kierähdetty sängystä työpisteelle. Hampaiden pesu, nenän puuterointi ja parranajo on sujunut näppärästi aamupalaverin aikana ja aamukahvinkin on voinut kätevästi hörppiä samalla kun valmistelee vaikkapa seuraavaa tapaamista. Aika on rahaa ja uskallan väittää, että tällä tavoin monen possuun on kilahdellut ihan kivasti kolikoita.

Koronan myötä yritykset loivat ketterästi ja suht menestyksekkäästi uusia työn rotaatio- ja hybridimalleja. Osalle yrityksistä etätyö oli täysin vierasta ja osa oli taas toteuttanut sitä tuloksellisesti jo ennen koronaa. Juurikin tällä hetkellä tai sillä hetkellä kun koronan piti väistyä tai kun se nyt joskus tulee ehkä väistymään, kuuma peruna yrityksissä on pohtia aktiivisesti, miten näitä luotuja uusia malleja toteutetaan tulevaisuudessa. Itse toivon vahvasti, että hybridimallia tuettaisiin ja kehitettäisiin aktiivisesti, sillä joka ikinen vuorokaudessa etätyön avulla säästetty sekunti ja minuutti on itselleni kultaakin arvokkaampaa. 

Me ollaan kaikki yksilöitä, eletään erilaisissa elämäntilanteissa ja lisäksi meitä ohjaa erilaiset motivaatiotekijät. On siis hyvä muistaa, että jokainen katsoo asiaa omasta näkövinkkelistään ja kärjistettynä voisinkin todeta, että korona on selkeästi jakanut työntekijät kahteen leiriin. Osa työntekijöistä on ollut tosi kovilla etätöiden kanssa. Yksinäisyys on lisääntynyt ja työkavereita sekä yhteisöllisyyden tunnetta on kaivattu. Osalla sitten etätyö on taas tuonut hurjasti lisää energiaa mm. lisääntyneen vapaa-ajan myötä. Ja kun nämä "edut" on kertaalleen saavutettu, on niistä monen hurjan vaikea luopua. SummaSummarum, työnantajilla on siis varmasti suuria haasteita miettiä tulevaisuuden työntekemisenmalleja siltä kantilta, että niitä voisi sovittaa parhaalla mahdollisella tavalla erilaisiin intresseihin. Miten siis varmistetaan toisaalta toiminnan sujuvuus ja tuloksellisuus ottaen samalla huomioon niin etätyötä toivovat mutta myös sitä vastustavat työntekijät? Tarkoituksenmukaista on varmasti pohti myös sitä riskiä, mikä liittyy siihen, että jatkuva epämääräisesti määritelty työpaikan, kodin ja etäpisteen välillä poukkoilu koettaisiin hyvinkin rasittavana ja vaikeuttavan sitä kautta työn hallintaa. 

Tänään mun työpaikka järjestää etäpikkujoulut. En ole itse nähnyt aikoihin työkavereitani ja jotenkin odotin, että pikkujoulut sen edes pitkästä aikaa mahdollistaisi. Tuntui jotenkin tosi pliisulta koko juttu ja myönnettäköön, että mietin huvittaako mua linnoittautua YKSIN makkariin valkkarin, juustojen ja koneen kanssa. No, valkkari ja juustot vei voiton. Ehkä mun päätökseeni vaikutti myös vähän yllätysesiintyjä, joka sattuu olemaan mulle hyvinkin mieluinen. Lisäksi mä oon vahvasti sitä mieltä, että jos työnantaja oikeasti jotain tällaista viittii järjestää ja tarjota, niin kyllähän siihen lähtökohtaisesti tulee osallistua. 

Tänä iltana mä siis punaan huuleni ja paan villasukat jalkaan. Ja jos oikein hyvä tsäkä käy, nään ehkä vilauksen ruudulta myös työkavereitani. Melko hurjaa, mutta näillä mennään. TIPTAP! 

-Hyvinvoiva RuuhkaMutsi-