
Palautuminen lomalla - vinkit rentouttavaan lomailuun
Työelämälle hyvin tyypillistä on, että työt eivät lopu tekemällä ja aina on jotain töitä odottamassa. Nykypäivän työelämälle on myös hyvin tyypillistä se, että moni pystyy tekemään sitä paikasta tai ajasta riippumatta, digitaaliset välineet tuovat työnteon jatkuvasti läsnäolevaksi ja mikä ehkä se tärkein pointti, siihen pääsee suhteellisen helposti käsiksi. Ei tarvita, kun peukku pari kertaa puhelimen näytölle, niin jo ollaan tsekkaamassa sähköposteja tai teamsin keskusteluita. Mä olen itse tosi paljon pohtinut sitä, millä pienillä jutuilla pystyn varmistamaan itselleni tarpeeksi laadukkaan palautumisen niin vapaa-ajalla, tauoilla sekä lomilla. Nyt jaankin teille mun omat vinkkini siihen, miten lomasta saisi mahdollisimman rentotuttavan. Lisäksi pohdiskelen vähän sitä, mikä olisi optimaalinen loman pituus tai onko sellaista määrettä ollenkaan olemassa.




Palautuminen on yksinkertaistettuna prosessi, jonka aikana yksilön henkinen ja fyysinen tila palaa kuormitusta edeltävälle tasolle. Työkuormituksen palautuminen tapahtuu taukojen, vapaa-ajan sekä lomien aikana. Kun palautuminen on onnistunutta, edistää se luonnollisesti myös hyvinvointia sekä toimintakykyä. Työstä palautuminen alkaa sillä hetkellä, kun työntekijä lakkaa sekä tekemästä, että ajattelemasta työtään. Tähän liittyykin se suurin ongelma: Miten onnistua irrottautumaan työasioista etäarjessa, kun koti ja työ ovat usealla saman katon alla ja digitaaliset välineet mahdollistavat työn muistuttavan itsestaan ja olevan läsnä kokoajan? Työelämä on mennyt ihan valtavaa vauhtia eteenpäin ja työn tekeminen muuttunut hurjasti suht lyhyessä ajassa. Ei siitä oikeesti edes ole kovin pitkä aika kun työsähköpostien lukeminen työpaikan oven sulkemisen jälkeen oli utopiaa, saatika intran uutisiin tai muihin työssäni käytettäviin järjestelmiin puhelimella tai etäyhteydellä pääsy. Nyt puolestaan tuntuisi hyvin oudolta, jos en pystyisi käyttämään etäyhteyttä tai tsekkaamaan sähköposteja puhelimella.


Taukojen ja vapaa-ajan lisäksi lomajaksot tarjoavat niitä erittäin tärkeitä pidempiä ajanjaksoja kokonaisvaltaiseen palautumiseen. Loman optimaalisesta pituudesta asiantuntijat ovat montaakin eri mieltä. Osa tutkimuksista on sitä mieltä että alle kolmen viikon lomalla ei tee mitään ja toisten tutkimusten mukaan jo viikkokin riittää irtauttamaan tarpeeksi työasioista. Tutkimusten perusteella on myös ajateltu että loman virkistävä vaikutus kestää ihan yhtä pitkään huolimatta siitä minkä pituinen itse loma on ollut. Jos ja kun tämä pitää paikkaansa, olisi lomia todellakin hyvä sijoitella pitkin vuotta ja huolehtia toki palautumisesta myös arkena. Itse uskon, että loman tarve on hyvinkin yksilöllistä. Itseään kuuntelemalla pääsee jo tosi pitkälle. Toiselle saattaa riittää pidennetty viikonloppu tasaisin väliajoin, kun taas toinen kaipaa vähintään 3-4 viikon yhtäjaksoista lomaa, jotta edes tuntee olleensa lomalla. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen kastiin. Toki loman pituutta kannattaa myös peilata oman työn kuormittavuuteen. Mitä kuormittuneempi työntekijä, sitä pidempi irrottautuminen työstä on tarpeen. Hyvä on myös tiedostaa että fyysisen kuormituksen lisäksi myös henkisestä kuormituksesta on erittäin tärkeää voida levätä. Ja kannattaa myös muistaa se, että jo ihan lyhyestäkin lomasta on hyötyä, mikäli sen pystyy toteuttamaan laadukkaasti.

Kesälomakausi on parhaillaan käynnissä. Osa on jo lomansa pitänyt mutta vielä on kautta jäljellä ja monella loma on juuri alkanut tai vasta edessäpäin. Itse palailin viikko takaperin töihin hyvinkin onnistuneelta 4 viikon kesälomalta. Paljon olen viime vuosina pohdiskellut palautumisen tärkeyttä ja sitä, miten itse omilla teoillani voisin palautua laadukkaammin ja sitä kautta lomailla ja vapailla mahdollisimman rentouttavasti. Siispä alla mun vinkkejä rentouttavaan lomailuun, lomalle jäämiseen ja lomaltapaluuseen :)
HUOLEHDI SIJAISTAMISESTA AINA JOS JA KUN SE VAAN ON MAHDOLLISTA - ensin todettakoon että tämähän ei monestikaan ole mahdollista. Mutta jos vaan on, niin hoida tämä asia kuntoon. Muista myös sijaisesi perehdyttäminen tarpeeksi ajoissa ja huolellisesti, jotta ei sitten tarvi stressata tästäkään loman aikana. Muista myös mainita sijaisesi poissaoloviestissäsi.
KIRJAA KESKENERÄISET TYÖT MUISTIIN JA SUUNNITTELE MYÖS TÖIHINPALUU HUOLELLA - mieti jo valmiiksi, mitä töitä jatkat heti loman jälkeen ja millä aikataululla. Varmista mahdollisuus rauhalliseen töihinpaluuseen ja palastele keskeneräiset työt äläkä sovi tapaamisia, koulutuksia tai kokouksia ainakaan ensimmäiselle päivälle lomalta palatessa.
KOKEILE ALOITTAA LOMA KESKELLÄ VIIKKOA - näin tein itse tänä kesänä ensimmäistä kertaa ikinä ja hei TOIMII. Kun näin varmistat myös lomalta palaamisen keskellä viikkoa, saat huomattavasti pehmeämmän laskun töiden aloitukseen.
PRIORISOI JA KEVENNÄ TYÖT ENNEN LOMAA - ei ole mitään järkeä tehdä sataa tuntia ylitöitä ennen lomaa, jotta pystyy oikeasti jäämään lomalle. Muista kuitenkin huolehtia siitä, että ne tärkeimmät tulee tehtyä valmiiksi, jottet joudu miettimään niitä lomalla.
PIILOTA TYÖSTÄ MUISTUTTAVAT VÄLINEET JA ASIAT - itse piilotin lomani aikana läppärilaukkuni sisältöineen sekä henkilökorttini ja työavaimet niin hyvään paikkaan pukeutumishuoneeseeni että, hyvä kun ne sieltä loman päätyttyä löysin :D Ja tiedättekö, tämäkin toimi!!! Lisäksi toki myös huolehdin puhelimeni asetuksista niin, että teams pysyi suljettuna, watsiketjut hiljennettynä ja työsähköpostit eivät muistuttaneet itsestään.
KIRJAA SALASANAT MUISTIIN JA UNOHDA NE SEN JÄLKEEN! Itselläni on tosi monta lomaltapaluuta alkanut soitolla käytöntukeen. Olen aina luullut muistavani salasanan mutta lähes aina toisin on käynyt, lomat ovat siis tehneet sikäli tehtävänsä :). Tämä on täysin turhaa itseaiheutettua stressiä töihinpaluuseen liittyen ja vie lisäksi ihan turhaa tehokasta työaikaa. Nyt olenkin kirjannut salasanat tosi hyvin muistiin, omassa työssäni kun niitä meinaan riittää.
TEE LOMALLA ERI ASIOITA KUN TÖISSÄ. Itse en esimerkiksi kirjoitellut blogia lomalla, koska koneella notkuminen ja ruutua tuijottaminen ei luonnollisesti innostanut, koska teen sitä tosissaan työssäni 8 tuntia päivässä.
JÄTÄ TYÖPISTEESI PRIIMAKUNTOON! - tämä on tärkeää jo ihan senkin kannalta, että nykyisin toimistotyössä on hyvin yleistä, että nimettyjä työpisteitä ei ole. On siis hyvin todennäköistä, että työkaverisi käyttää työpistettäsi lomasi aikana. Helpottaa myös tosi paljon lomaltapaluuta, kun ensimmäisenä ei tarvitse lähteä viemään tiskiin kaappiin unohdettuja homeisia kahvikuppeja tai arkistoimaan sitä "tämän ehtii sitten loman jälkeenkin" - paperikasaa.

-Hyvinvoiva RuuhkaMutsi-