Reissussa rähjääntyy - Joululoma Kuusamossa 

30.12.2021

Mä niin rakastan talvea, paukkupakkasia ja lunta! Olen jo pitkään haaveillut joulusta talvisissa maisemissa pohjosissa ja nyt se sitten vihdoin toteutui 😊. Vietettiin siis tänä vuonna joulua ensimmäistä kertaa lasten kanssa jossain muualla kuin kotona, nimittäin talven ihmemaassa Kuusamossa, jonne lähdettiin ajelemaan Hämeenlinnasta 3 päivää ennen joulua. Meillä oli ollut jo miltei puol vuotta majoitus varattuna mutta emmittiin viimeiseen asti, koska yllättäen ei taaskaan voitettu VR:n autojuna-arvonnassa. Jonotettiin kyllä monta tuntia linjoilla ja puhelinlaskua tuli yli 50 euroa mutta ei päästy missään kohtaan läpi. Yksi ongelma meillä on myös se, että meidän auto + suksiboksi -yhdistelmä on sen verran korkea, että nämä erikoispaikat usein myydään loppuun silmänräpäyksessä, varsinkin sesonkina. No, ahkeruus kuitenkin lopulta palkittiin ja sain kun sainkin paluukyydin meille autojunasta Rovaniemeltä ja näin sinetöityi meidän päätös lähteä reissuun.

Menomatka kun meni ajaen, päätettiin yöpyä puolivälissä Kuopiossa Economy Hotel Savoniassa, jolle muuten vahva suositus. Tehtiin siellä stoppi kesälläkin, joten se oli meille tuttu paikka ja ehdottomasti haluttiin sinne nytkin uudestaan. Isot huoneet, joihin mahtuu helposti enemmän kun se 2 lasta, joka yleensä on aika monessa paikassa vakiomitoitus. Hinta erittäin bueno ja paikka tosi siisti ja rauhallinen. Aamupalalla oli kaikki tarpeellinen, saatiin olla siellä keskenämme ja näin korona-aikaan plussaa toki oli myös se, ettei tarvinnut olla kontaktissa kenenkään kanssa, kun avainpalvelukin toimi "postilaatikko" -systeeminä. Lisäksi ostari ihan vastapäätä, josta löytyy kaikki tarpeellinen; kauppa, apteekki ja pizzeria. Ja vielä Puijon Urheilukeskuskin aivan vieressä, joten jos aikaa jää niin pääsee sitten samalla ihaileen niitäkin maisemia. Niin ja parkkikin vielä täysin ilmainen!

Me ollaan kerran aikanaan ajettu ylläkselle pikkubussilla ystäväpariskunnan ja kolmen pienen lapsen kanssa yötä vasten ja se meno oli kyllä melkosta horroria. Vaikkakin meillä esikoinen matkaa täysin tyytyväisenä sikaosastolla niin kauan, kuin kännykässä on vaan akkua ja netti toimii, keskimmäinen pysyy tyytyväisenä niin kauan kun jotain snäksiä on saatavilla tasaisesti ja nuorimmainenkin monesti nukkuu pitkiäkin aikoja tyytyväisesti autossa, niin silti arvostetaan sen verran "mukavuutta", että ollaan koettu autojunalla matkustaminen pohjosiin erittäin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi meidän perheelle. Yksi suuri ongelma valitettavasti nykypäivänä vaan on se, että ne myydään aika nopeesti loppuun ja toki myös hinnoittelu karkaa VR:llä välillä täysin lapasesta.

Kuopion stopin jälkeen meidän matka jatkui sitten kohti lopullista määränpäätä Kuusamoa ja perillä oltiin tropiikissa hyvissä ajoin keskiviikkoiltapäivänä. J haki respasta avaimet ja kuuli, että kylpylä on auki viimeistä päivää ennen rajoitusten alkua, joten ei muuta kun lasten kanssa mars kylpylään ja mä lähdin tekemään sillä aikaa puolestani jouluostokset. No, 300 euroa köyhempänä tulin takaisin kämpille mutta lohdutin itseäni sillä, että yritin ostaa lähes kaikki viikon ruoat ja aika kivasti siinä onnistuinkin, koska tämän kauppakäynnin jälkeen ei juurikaan tarvinnut ostoksia käydä tekemässä lähikauppaan tehtyjä pieniä täsmäiskuja lukuunottamatta.

Lomailtiin muuten nyt jo kolmatta kertaa Kuusamossa ja varsinkin tropiikin alue on tullut meille tutuksi, toki myös Rukatunturin mestat. Kuusamon tropiikki on sikäli jännä paikka, että vaikka se olisi täysin loppuunmyyty niin siellä ei silti oikeen törmää kehenkään. Se on kuitenkin aika laaja paikka ja sitten kun siihen ymppää Kuusamon ja Rukan ympäristön muut aktiviteetit, niin jengi hajoaa aika kivasti, mikä on toki positiivinen asia näin korona-aikaan. Me ollaan aikaisemmin majoituttu siellä luhtitalossa sekä omassa villassa. Nyt meillä oli vähän isompi paritalon puolikas, johon mahduttiin tosi kivasti, kun pyydettiin nuorimmaiselle matkasänky. Mä en oo vuosikausiin voinut kuvitellakaan, että majoittuisin pitkiä aikoja hotellissa ilman ruoantekomahdollisuuksia. Lähestulkoon aina ensimmäisenä selvitän, että majoituksesta löytyy jääkaappi, pakastin, uuni, liesi, kahvinkeitin sekä PESUKONEET, niin astioita kuin vaatteitakin varten! Muulla ei sit olekaan niin väliä enkä mä tähtiluokituksia ole ikinä paljoa kytännyt. Holiday Clubin kämpät on tullut meille tosi tutuiksi ja vaikka niissäkin lähestulkoon aina löytyy jotain fiksaustarpeita niin lähtökohtaisesti kyllä tykätään niiden tasosta. Tiedetään mitä saadaan ja lisäksi plussaa on myös se, että kaikki pyyhkeet, petivaatteet ja siivous kuuluu hintaan. Ennen ei ollut näilläkään vaatimuksilla niin justiinsa mutta nyt kun tosiaan sitä jengiä ja tavaraa on enemmän kuin tarpeeksi, niin iso plussa todellakin on se ettei tarvi raahata 5 hengen petivaatteita ja pyyhkeitä tai yrittää siivota kämppää kiireessä lähtöhetkellä.

Kun pari päivää ennen joulua saavuttiin tukikohtaan, niin ehdittiin aika kivasti asettumaan taloksi ennen aattoa. Kiitos kovien pakkasten, sain kuljetettua omat jo ennalta pakkaseen tehdyt joululaatikot, jotka muuten eivät tänä jouluna menneet kyllä jatkoon mutta ei siitä sitten sen enempää... Sitten kaupasta maksalaatikko, kinkku, kala, juustoja ja leipää, lisäksi valmistettiin ekana iltana pari pellillistä lihapullia, palapaistikastike sekä muutama vuoka lasten suosikkia makaronilaatikkoa. Siinäpä aika pitkälti meidän joulumenu tällä kertaa 😊. Kattaus ei tälläkään kertaa silmiä hivele mutta yritin olla nopea ja saada kaikki samaan aikaan pöydän äärelle enkä niin paljoa kiinnittänyt huomiota visuaaliseen kokonaisilmeeseen ;). 

Kävi meillä Joulupukkikin piipahtamassa aattona tuomassa lapsille muutaman paketin ja voi sitä riemua. Aattona me otettiin muuten aika rennosti, pukki tuli jo heti aamupäivällä ja sitten syötiin ja loppupäivä meni pääosin uusilla leluilla leikkiessä. Mä olen kuitenkin sen verran adhd, että mulla on vaikeuksia pysyä pirtissä koko päivää, joten sain muut huijattua iltapäivällä lähtemään kipuamaan Konttaisen huipulle, jonne ehdittiin juuri ennen täyttä pimeyttä. Pimeys ei tähän vuodenaikaan Kuusamon korkeudella ole ihan niin paha vielä kuin Lapissa, mutta kyllä tuollakin tosi tarkkaan piti tekemiset suunnitella, jos halusi "valoisan" ajan hyödyntää. Ja monena päivänä meillä kyllä se valonen aika menikin ihan täysin ohi ja sillä mulla ei reissusta paljoa tällä kertaa kuviakaan ole.

Tähän väliin on pakko myös kiittää somen voimaa ja sitä kuinka helposti sieltä on apua saatavilla, kun osaa vaan oikeista paikoista sitä etsiä. Ennen reissua liityinkin erilaisiin kuusamon ja rukan fb -ryhmään, missä sitten kyselin kaikennäköistä ja sain vastauksia aina välittömästi. Kuten esimerkiksi sain selvyyden, pääseekö tuonne konttaiselle hyvin lasten ja pulkkien kanssa. Myös laduista sai siellä tietoa, lastenhoitoavusta ja vaikka ja mistä. Ihan superiso kiitos kaikille, ketkä mulle vastauksia kysymyksiini siellä antoivat 😊.

Nyt kun kaikki kylpylät ja muut aktiviteetit oli kiinni suurimman osan meidän loman ajan (koska covid), niin aika pitkälti ulkoiltiin, hiihdettiin ja kierreltiin eri paikkoja omassa porukassa. Oltiin jo edellisillä reissuilla käyty riisitunturilla, lisäksi myllykoskella sekä kiutakönkäällä. Nyt jätettiin ne suosiolla säidenki takia väliin ja pyrittiin käymään muissa lähellä olevissa paikoissa, mitkä eivät vielä entuudestaan olleet tuttuja; konttainen, juhannuskallion auringonlasku, joka tosin jäi näkemättä sumuisten kelien takia, myös viehättävällä lammintuvalla pienten kanssa poikkesin poroajelulla. Kaksi kokonaista päivää meni esikoisen kanssa Rukatunturilla lasketellessa, mikä olikin meille uusi tuttavuus. Tunturilla ollaan toki aiemminkin käyty, mutta ei ikinä olla siellä päästy lasketteleen. Mä tykkäsin tosi paljon. Rinteet oli älyttömän hyvässä kunnossa, hissit veti tosi hyvin ja tällainen suuntavaistotonkin pystyi siellä tosi hyvin sukkuloimaan ilman rinnekarttaa ja ne monessa isommassa keskuksessa olevat miljoonat epäselvät väli- ja yhdyssrinteet (joita inhoon) puuttuivat tyystin.

Eikä se ole kai loma eikä mikään, jos kukaan ei sairastu. Meillä on nimittäin lähes sääntö enemmänkin kuin poikkeus, että aina joku on kipeä tai jotain muuta härdelliä reissuilla tapahtuu. Ja näin toki kävi tälläkin reissulla, sillä pari viimeistä lomapäivää meni hoitaessa keskimmäistä, johon nousi kuume mutta onneksi kunto oli kuitenkin sen verran hyvä, että päästiin näinäkin päivinä vähän vielä ulkoilemaan. Toki myös korona ylipäätänsä varjosti meidän reissua mutta toisaalta tuntuu, että siihen on jo niin tottunut, että lähtökohtaisesti me suunnitellaan reissut hyvin tarkkaan niin, ettei ylimääräisiä kontakteja juurikaan syntyisi. Ei siis olla kylpylöiden, ravintoloiden, teemapuistojen jne varassa. Ne ovat meille sitten enemmänkin sellainen kiva lisäplussa, jos tilanne on sellainen, että niitä voi ja haluaa lomallansa hyödyntää.

Mä itse totesin monta kertaa reissussa, että tämä oli mun paras joulu ikinä. Esikoisen ja J:n mielestä reissu oli ihan ok 😉, niinkun kaikki niiden mielestä on. Keskimmäinen ikävöi kovasti kotiin, mutta hänen ei tarvi kotoa lähteä kun lähikauppaan, niin jo tulee ikävä. Nuorimmainen taas itki, kun lähdettiin pois ja totesi, että haluaisi vielä jäädä. Itse ilmoitin, että aion palata samoihin maisemiin seuraavanakin jouluna, jos vaan lomat mitenkään järjestyy. Nähtäväksi siis jää, millaisen kokoonpanon vuoden päästä mukaani saan 😉. 

❤ Oikein ihanaa, onnellista, tervettä ja erityisesti hyvinvoivaa Uutta Vuotta 2022 kaikille 

Mun vuosi oli aivan huikea ja se tärkein uudenvuoden lupaus minkä itselleni olen antanut, on pitää itseni sekä fyysisesti että henkisesti kunnossa keinolla millä hyvänsä ja lisäksi antaa edelleen niin paljon kuin mahdollista aikaa kaikille läheisilleni. Tämä ei tule olemaan läheskään niin helppoa, mitä se tänä vuonna on ollut ja luovuutta tullaan taatusti tarvitsemaan. Mutta toisaalta, sitähän mulla onneksi riittää ;)..


- Hyvinvoiva RuuhkaMutsi -